Välikatu 7, 87100 Kajaani


KAHVILA JA PUOTI

AVOINNA VIHDOINKIN!

MA-PE  7-17.30

LA 7-16.00

SUNNUNTAIKAHVILA 11-16.00


 Usein kysytyt kysymykset


Yhden tai kahden hengen taloudessa pienikään limppu ei kulu päivässä eikä välttämättä kahdessakaan. Mikä on paras tapa säilyttää se niin, että se maistuu vielä parin päivän vanhanakin? Paperipussissa se kovettuu.

Leivän paras säilytyspaikka on vatsa eli leipä maistuu parhaimmalta tuoreena. Leivät kuitenkin käyttäytyvät eri tavoin ja esim. ruisleipää monet haluavatkin syödä muutaman päivän kuluttua leivonnasta. Kun hankittu leipä ei kulu kertasyönnillä, on oikea säilytys tärkeää. Hyvä säilytyspaikka on viileässä, ei kuitenkaan jääkaapissa, sillä jääkaappilämpötila "vanhentaa" leipää nopeasti. Leipälaatikko, jonka puhdistuksesta huolehditaan säännöllisesti, on tärkeä. Leivän voi myös pakastaa joko viipaleina tai neljänneksen kokoisina paloin, jolloin sekä pakastuminen tapahtuu nopeasti ja tarvittavan kertamäärän sulattaminen on helppoa ja nopeaa.

Muovipussissa säilytetty leipä luovuttaa kosteutta pussin sisäpinnalle ja kostuttaa sisällä olevaa leipää. Tästä johtuu, että muovipussissa olevan leivän kuori on pehmeä. Mikäli muovipussileipä säilytetään lämpimässä, se homehtuu nopeasti.

Parin päivän takaisen leipä voidaan"tuoreuttaa" lämmittämällä se nopeasti uunissa, jonka jälkeen se tulee käyttää heti. Se voidaan myös paahtaa tai grillata. Voi myös laittaa päälle esim. yrttiöljyä tai hieman hyvää levitettä ja grillata uunissa. Leivästä voi tehdä korppujauhoa tai paistaa pannulla pieniä kuutioita "leipäkrutonkeja" salaatin sekaan.

Kotisämpylöistä tulee ainakin meillä rakenteeltaan huomattavasti tiiviimpiä kuin kaupan sänpylät? Mikä siihen on syynä? Mikä on leipomosämpylöiden kuohkeuden salaisuus?

Sämpylöiden ja yleensäkin leipien rakenteen tiiviys riippuu käytetyistä raaka-aineista sekä tekotavasta. Mitä enemmän käytetään täysjyväjauhoja (esim. grahamjauhoja, ruisjauhoja, siemeniä, leseitä, hiutaleita) suhteessa ydinvehnäjauhoihin (valkoinen vehnäjauho) sitä tiiviimpiä sämpylöistä tulee. Taikina tulee myös vaivata hyvin, jotta jauhoissa oleva sitko irtoaa. Hieman löysä taikina sekä reilu nostatus edesauttaa kuohkeutta.

Joissakin leipomoiden tuotteissa on lisätty luontaisia leivonta-paranteita (esim. gluteenia), mikä antaa tuotteelle lisää kuohkeutta.

Useimpien ruisleipänä myytävien leipien tuoteselosteesta on luettavissa, että raaka-aineena on käytetty myös vehnää tai hiivaleipäjauhoja. Miksi? Onko Pekka Heikkisen puu-uunileipä 100-prosenttisesti ruista?

Viljojen leivontaominaisuudet ovat erilaisia. Rukiissa ei ole lainkaan sitkoa ja niinpä pelkästään rukiista leivotusta leivästä tulee helposti liian tiivisrakenteinen. Vehnä- tai hiivaleipäjauhoja käytetään helpottamaan leipomista sekä toisaalta pehmentämään leivän rakennetta.

Puu-uunileipämme leivotaan vanhan Pekka Heikkiseltä perityn reseptin mukaisesti. Leivonnassa käytetään hiivaleipäjauhoja. Puu-uunileivän tuoteselosteessa ainesosat ovat: ruisjauho (59%), vesi, hiivaleipäjauho, suola (0,7%). Tuoteselosteessa ruisjauhon määrä on määräysten mukaan laskettu tuotteen kokonaispainosta sisältäen veden.